TOHUM Savunma Uzay Havacılık Strateji Geliştirme ve İleri Araştırma Projeleri A.Ş.

İNSAN HAKLARI POLİTİKASI

1.0 Amaç

Bu politikanın amacı TOHUM Savunma Uzay Havacılık Strateji Geliştirme ve İleri Araştırma Projeleri A.Ş. ( Bundan böyle TOHUM A.Ş. ya da TOHUM olarak anılacaktır ), bağlı kurum ve kuruluşlarını, TOHUM ‘un iş ve faaliyetleri bağlamında uluslararası insani hukuku ve insan haklarını gözeten, tüm bu hukuk ve kanunlara saygı gösteren konumunu ortaya koymaktadır. Bu politika, TOHUM ‘un performansına rehberlik eden insan hakları ilkelerini kapsayan bir kaynak oluşturmaktadır.


2.0
Politika

TOHUM, yapısı altında çalışan her bir bireye insan haklarını gözeterek ve sağduyulu davranır. TOHUM, faaliyetlerinin idaresinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve diğer temel insan hakları ilke ve belgelerini esas alır. Tüm TOHUM çalışanlarının ve TOHUM adına faaliyet gösteren herkesin bu standartlara uygun hareket etmesi gerekmektedir.

TOHUM ‘un en temel faaliyeti insanların ve mülklerin emniyetini sağlamaktır. Yine de TOHUM çalışanlarının, müşterilerin emniyetini sağlamak için birtakım hayatları ya da mülkleri riske atması gerekebileceğini önemle hatırlatmak gerekir. Bu politikanın amacı, TOHUM ‘un müşterilerine verdiği hizmetleri kısıtlamaktan ziyade iş sürecinde yer alan faaliyetlerin uygunluğunu belirtmektir. 


3.0
Kapsam

Bu politika, muhalif bölgelerde faaliyet gösteren ya da silah taşıyarak çalışan ve anlaşmalı tarafları başta olmak üzere TOHUM yapısı altındaki tüm çalışanlarını kapsamaktadır.


4.0        İnsan Hakları İlkeleri

  • 4.1 İnsan Hakları Yükümlülükleri

TOHUM, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi içerisinde bulunan ve kabul görmüş diğer temel insan haklarının uygulanmasını desteklemektedir. TOHUM; çalışanlarına, anlaşmalı taraflarına ve faaliyet süreci içerisindeki tüm bireylere değer vermektedir. Bu taahhüt doğrultusunda TOHUM, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tüm insan haklarını destekler:

Yaşam hakkı, kişi özgürlüğü ve emniyeti : Hayata tutunma ve özgürlük haklarını destekler; kişisel emniyete değer verir. Çalışanlarının ve iş ortaklarının güvenliği önceliğidir. Güvenli, sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak TOHUM ‘un politikasıdır.

İşkence ya da insanlık dışı muameleyi veya cezayı kabul görmeme : TOHUM, bireylerin acımasız ya da insanlık dışı bir muameleye maruz kalmalarına müsamaha göstermez. ( BM İşkenceye Karşı Sözleşme ‘de tanımlandığı üzere ) herhangi bir işkence biçimi de hoş görmediği davranışlar arasındadır. 

Cinsel istismar karşıtlığı :  Direkt veya tehdit yoluyla, güç kullanarak, eşitsizlik yaratarak, gerçekten yaşanan veya algıya geçirilen, ve dahi mücbir sebeplere sığınarak bile olsa tüm cinsel içerikli eylemler kesinlikle yasaklanmıştır. Bu yasak, operasyon bölgesinde seks işçiliğinin yasal olmasından da bağımsız olarak seks işçileriyle birlikte olmayı da kapsayan bir yasak politikasıdır. 

Tanınma hakkı : TOHUM, özel kişilerin kanun önünde eşit bireyler olarak tanınmalarını destekler, bunun yanı sıra kanunla ilgili gerekli işlemler öncesindeki süreçlerin farkında olduğunu da belirtir.

Fikir belirtme özgürlüğü : TOHUM, bireylerin fikirlerini özgürce dile getirebilme hakkı olduğuna inanır.

Ayrımcılık karşıtlığı / Fırsat eşitliği : TOHUM çeşitliliğe değer verir ve destekler, birlikte çalıştığı ve TOHUM için çalışırken iş alanlarını her türlü ayrımcılık ve zorbalıktan temizleme gayreti gösteren her bileşenin çabası ve katılımına da aynı derecede değer verir. Çalışanlarının kişisel inançları, görüşleri veya karakteristik özellikleri üzerinden zorbalığa veya ayrımcılığa maruz bırakılmasını yasaklar ve desteklemediğini belirtir. İş kararları yetenekler, performans, yetkinlikler ve tecrübe üzerinden verilmelidir.

Katılım Özgürlüğü : TOHUM, çalışanlarımızın herhangi bir kaygı, korku, tehdit veya misillemeyle karşı karşıya kalmayacaklarını taahhüt ederek sendika kurma, bir sendikaya katılma veya katılmama kararları almalarına saygı gösterir. Zorla çalıştırma, esir çalıştırma, kölelik ve diğer insan ahlakına uygunsuz çalışma türlerini desteklemez ve yasaklamıştır.

Uluslararası Deklarasyon ’da temeli atılan bu temel insan haklarına ek olarak, TOHUM, makul prensipler, sorumluluklar, gönüllülük esasına dayalı sözler ve genel olarak iyi uygulamalar olduğuna inandığı şu değerleri de rehber kabul etmektedir:

  • Silahlı Çatışma Dönemlerinde Özel Askeri ve Savunma Firmalarının Operasyonlarında Doğru Uygulamalar ve İlgili Uluslararası Hukuka Uygunluklarına İlişkin Montrö Bildirisi ( 2008 );
  • Özel Güvenlik Servis Sağlayıcıları için Uluslararası İş Tüzüğü ( 2010 );
  • Birleşmiş Milletler İş ve İnsan Hakları Rehber Prensipleri ;
  • Güvenlik ve İnsan Haklarına Dair Gönüllü Prensipler ( 2000 );
  • İş ve İnsan Hakları Rehber Prensipleri: Birleşmiş Milletler ’in “Koru, Saygı Göster, Çare Ol” Çerçevesinin Hayata Geçirilmesi ( 2011 ).
  • Özel Güvenlik Şirketlerinin Operasyonlarında Kalitenin Yönetimi Sistemi ( PSC.1 )
  • Özel Güvenlik Operasyonlarının Yönetim Sistemi ( ISO 18788:2015 )

Yukarıdaki listede yaygın olarak kabul edilen insan hakları standartlarının örnekleri verilmektedir ve bunların münhasır veya kapsamlı olması amaçlanmamaktadır. Genelde kabul gören diğer insan hakları kaynakları arasında Kimyasal Silahlar Mukavelesi, Tüm Irkçı Ayrımcılığı Yok Etmeye Dair Mukavele, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Ahitnamesi, İşkence Karşıtlığı Anlaşması ve Cenevre Sözleşmesi ( ek protokolleri dahil olmak üzere ) bulunmaktadır.

  • 4.2 Ek Sorumluluklar

Yukarıda tanımlanan insan hakları prensiplerine ek olarak, TOHUM, aşağıda sıralanan temel prensipleri de rehber kabul eder:

  • TOHUM, temel insan haklarını destekler ve insan hakları ihlali sayılabilecek iş aktivitelerinde veya hareketlerinin insan hakları ihlallerine doğrudan yol açabileceği alanlarda çalışmaz;
  • TOHUM, hukuki, ahlaki ve etik değerler içerisinde, iş yaptığı bölgenin kanunları, gelenekleri ve törelerine ters düşmeyecek şekilde hareket eder;
  • TOHUM, finansal suçlar ve yozlaşmayla mücadele eden ve bunları bitirmeyi hedefleyen uluslararası ve yerel gayretleri destekleme sözünü verir;
  • TOHUM, içerisinde iş yaptığı toplulukların değerlerine, kültürüne ve geleneklerine saygı gösterir;
  • TOHUM, operasyonlarının insan haklarına olan etkilerini düzenli aralıklarla insan hakları etki belirleme araçları kullanarak gözden geçirir;
  • TOHUM, herhangi bir insan hakları ihlali için kamuoyu oluşturma çabasına giren her bireyi destekler ve bu çaba için herhangi şekilde misilleme yapılmasını yasaklar;
  • TOHUM, personellerinin doğru çalışma ile hareket etme konularında sürekli bilgilendirilmelerini, eğitilmelerini sağlar ve bu eğitimlere TOHUM ‘un insan haklarını koruma ve insan kaçakçılığını engellemekteki kararlılığını da ekler.


5.0 İnsan Haklarıyla İlgili İhbarlar

Bu İş Ahlakı ve Tüzüğü’nün ortaya koyduğu gereklilikler ve TOHUM Vaka İhbar Politikası ’na uygun olarak, bu belgede belirtilenlerden yola çıkarak, bir insan hakları ihlalinden şüphelenen veya ihlali bilen tüm personelin yöneticilerini ve Yetkili Hukuki Yöneticilerini bilgilendirmeleri gerekmektedir. Bunun yanında TOHUM ‘un kurucularına direk olarak ulaşabilirler. Çalışanlar veya üçüncü partiler TOHUM ‘a dair ihbarlarını tamamen güven içerisinde ve anonim bir şekilde çevrimiçi olarak etik@tohum.com.tr mail adresine yapabilme şansına sahiptirler. Bu adrese yapılacak olan ihbarlar doğrudan kurucular ya da yetkilendirdikleri personel tarafından incelenecektir.

Bu poliçedeki sorumluluklarına riayeti nedeniyle TOHUM ‘un tüm potansiyel ihlal ihbarları detaylı şekilde araştırılacaktır. Tüm çalışanlar dürüstçe ve doğru bilgi sağlama hususunda, TOHUM ‘un herhangi bir kanunsuzluğu veya ahlak dışı hareketi belirleyebilmesi için istekli olmak zorundadırlar.


6.0 Potansiyel İhlaller ve Disiplin

TOHUM bünyesinde veya TOHUM için çalışan herhangi bir personel veya üçüncü taraf, doğrudan veya dolaylı olarak bu poliçeyi ihlal ettiğinde iş akdinin feshine kadar varabilecek disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalacaklardır.


İLGİLİ DÖKÜMANLAR

  • İş Etiği ve Davranış Kuralları
  • İnsan Ticaretiyle Mücadele Politikası
  • Misilleme Önleme ve İhbar Politikası
  • Olay Raporlama Politikası
  • Modern Kölelik Politikası Bildirgesi

 

Versiyon tarihçesi …

Versiyon 1.0         Versiyon Tarihi    12. 07. 2019